Sık sık kabızlık veya ishal sorunu yaşayan hastalarda yaygın bir gastrointestinal sistem bozukluğu olan irritabl bağırsak sendromu olabilir.

Yetişkinlerin %10 ile %15’inde İBS vardır ve bunların sadece yarısı tanı almaktadır. En yaygın görülen semptomlar ishal, kabızlık, şişkinlik, karın ağrısı ve gastrointestinal sistem ile ilişkili diğer problemlerdir.*

Bu durumun kesin nedenleri tam anlaşılmamış olmasına rağmen beslenme şekli, stres ve bağırsakta yaşayan bakteriler, İBS semptomlarını tetikleyen potansiyel faktörlerdendir. Beyin ve bağırsağın iletişim kurma şekli, genetik, belirli hormonların seviyeleri gibi dahili faktörler de İBS'de rol alabilir.

Bazı besinler İBS’yi tetikleyebilir fakat bu tarz besinlerden kaçınarak, tüketilen besinlerin kaydı tutularak ve kişide ishal yoksa İBS semptomlarını azaltacak lifli besinler tüketilerek rahatsızlığın etkisi azaltılabilir. İlaç tedavisi de yararlı olabilmektedir.

*Listelenen semptomlara hepsi dahil değildir; hastaların gerçek semptomları farklılık gösterebilir.

Daha fazlasını okuyun
Kapatin

İrritabl bağırsak sendromu bir çeşit fonksiyonel gastrointestinal sistem bozukluğudur.

 

Gastrointestinal sistemde kalıcı bir hasara neden olmamakla birlikte, semptomları hafifletmek beslenme yönetimi ile mümkündür.

 

TANI ÖNEMLİDİR

TANI ÖNEMLİDİR

İrritabl Bağırsak Sendromundan (İBS) kaynaklanmaksızın, İBS bulunan hastaların ara sıra yaşadığı türde semptomlar hemen herkeste ortaya çıkabilir. Bu semptomlar 6 ay veya daha uzun süre içinde, ayda en az 3 defa tekrarladığında, doktor tarafından İBS teşhisi koyulabilir ve böyle bir durumda mutlaka bir doktora gitmek gerekir.1

 

1.        http://www.aboutibs.org/site/living-with-ibs/. Erişim Aralık 2014

 

BELİRLİ BESİNLER SEMPTOMLARI AZALTMADA ETKİLİ OLABİLİR.

BELİRLİ BESİNLER SEMPTOMLARI AZALTMADA ETKİLİ OLABİLİR.

Lif açısından zengin (ishal problemi yoksa) ancak fruktoz ve laktoz gibi belirli şeker içeriği düşük olan besinler İrritabl Bağırsak Sendromunun etkilerini azaltmada faydalı olabilir. Örneğin; düşük laktoz içerikli krem peynir, sert peynirler ve yoğurt, dolmalık biber ve ıspanak gibi sebzeler ve çeşitli türde etler.

PROBLEME NEDEN OLAN BESİNLERİ TÜKETMEYİN

PROBLEME NEDEN OLAN BESİNLERİ TÜKETMEYİN

Belirli besinler İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) ve benzeri semptomlara neden olabilir ya da semptomları kötüleştirebilir. Süt ürünleri, yapay tatlandırıcılar, alkol ve kafein, yağlı yiyecekler ve fasulye gibi gaza neden olan besinler bunlardan bazılarıdır. Bu durumu daha iyi yönetmeye yönelik beslenme şekli hakkında bir hekimden ve diyetisyenden öneri almak gerekir.


NESTLÉ HEALTH SCIENCE BESLENME ÇÖZÜMLERİ SERİSİ