Bir beslenmede kaç mililitre (ml) ürün verilebileceği her hastanın mide kapasitesi ve verilen gıdaya yönelik hastanın tolerasyonuna göre değişkendir. Midesi tam olarak yerinde olan hastayla midesi kısmen veya tamamen alınmış hastaya verilecek miktar büyük farklılıklar gösterir. Beslenmeye başlanırken hastayı en az zorlayacak miktar belirlenip basamaklı olarak hedef miktara zaman içerisinde çıkılmalıdır. Hasta, verilen ilk hacimleri iyi tolere ediyorsa hedef miktarlara çok daha hızlı ulaşılabilir. Eğer tolerasyon sorunları çıkıyorsa hedefe daha yavaş adımlarla ilerlenmelidir. Örneğin, midesi tam olarak yerinde olan ve verilen ürünleri tam tolere edebilen bir hastaya tek seferde 500 ml’ye varan hacimde ürün verilebilirken bir başka hastaya 100 ml ürünle başlanıp 7-10 gün içerisinde 500 ml’ye ulaşılmaya çalışılabilir.