Enteral Beslenmede Sıkça Sorulan Sorular

Evde tüple beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Kritik bazı noktalara dikkat edildiği sürece, evde tüple beslenme sorunsuz uygulanabilir. Aşağıda dikkat etmeniz gereken özel noktalara dair ipuçlarını bulabilirsiniz. Diğer sorularınız için her zaman doktorunuza danışabilirsiniz.

Enteral beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Nazogastrik tüpün yerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • PEG sisteminin yerleştirilmesinden en az 4 hafta sonra kalıcı bir açıklık(stoma) oluştuğunda, kozmetik nedenlerden dolayı hastanın istemesi halinde buton sistemine geçilebilmektedir.
  • Beslenme ürününüzün hekimin önerdiği dozda ve oda ısısında kullanımına dikkat edilmelidir.
  • Enjektörle ya da pompayla hastaya yanlışlıkla hava verilmemelidir.
  • Hastaların bir bölümünde beslenme tüplerinin tıkanabildiği görülmüştür. Tüp tıkanıklığını önlemek için tüpler aşağıdaki sıklıkta yıkanmalıdır:
  • Sürekli beslenme durumlarında tüplerin her 4 saatte bir 30 ml su ile yıkanması önerilir
  • Aralıklı beslenme yapılan hastalarda her beslenmeden önce ve sonra tüpler 30 ml su ile yıkanmalıdır.
  • İlaç uygulamasından önce ve sonra, tüpler 15-30 ml su ile yıkanmalıdır.
  • Beslenme pompası ile besleme yapılması halinde torbanızın 24 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
  • Sizin için sıkıntılı bir durum yaratmıyorsa beslenme sırasında başınız 30 ila 45 derece arasında bir açıda yukarıda tutulmalıdır.
  • Tüpünüzün tıkanması ya da yerinden çıkması, yer değiştirmesi gibi olumsuz durumlar yaşandığında eğitim hemşiresine veya doktorunuza bilgi verilmelidir.
  • Burnunuzda tahriş, bulantı, kusma, midede fazla miktarda artık kalması, ishal, kabızlık gibi rahatsızlıklarınız eğitim hemşiresine veya doktonuza bildirilmelidir.
  • Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
  • Ürünün beslenme torbasına boşaltılması gereken durumlarda; torbaya boşaltılan ürün normal oda ısısında (24ºC) 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8 saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı için kullanılmamalıdır.
  • Yenidoğan, çocuk ve yetişkin hastalarda yıkama işlemi steril su kullanılarak yapılmalıdır.
  • Tüp ile ilaç verilecekse kateterin tıkanmaması için, ilaçlar ezilmeye uygunsa ezildikten sonra 20 ml su ile sulandırılarak verilmeli, ilaç verildikten sonra kateterin tıkanmaması için 20 ml su verilmelidir.
  • Tüp tıkanmasını önlemek için günlük verilecek sıvı miktarına bağlı kalınarak beslenme sonrasında tüpten kaynatılmış/ ılıtılmış su geçirilmesi önerilmektedir.

Nazogastrik tüp / PEG hangi sıklıkla değiştirilmelidir?

Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir. PEG tüp sisteminin dikkatli kullanımı, malzeme kalitesi ve dayanıklılığı esas alınarak düzenli aralıklarla değişmesine gerek yoktur. PEG iyi kullanılmışsa birkaç yıl yerinde kalabilir.

Nazogastrik tüpten / PEG’ den yemek verebilir miyiz?

Nazogastrik tüpten iyi işlemden geçirilmiş olsa bile yemek verilmesi tavsiye edilmez. Çünkü tüpün tıkanma ihtimalini artırabilir. PEG’den yemek verilebilir ama yine verilecek gıdanın çok iyi işlendiğinden ve tüpü tıkama ihtimali olabilecek parçacıkların kalmadığından her seferinde emin olunmalıdır. Her beslenmeden önce tüpe enjektörle bir miktar tazyikli su verilerek tüpün önden yıkanması ve asıl beslenme öncesi kayganlaştırılması ve yine beslenme bittikten sonra bu işlemin tekrarlanarak tüpün tamamen temizlendiğinden emin olunması önemle tavsiye edilir.

Bir kullanımda en fazla kaç ml beslenme ürünü verebiliriz?

Bir beslenmede kaç mililitre (ml) ürün verilebileceği her hastanın mide kapasitesi ve verilen gıdaya yönelik hastanın tolerasyonuna göre değişkendir. Midesi tam olarak yerinde olan hastayla midesi kısmen veya tamamen alınmış hastaya verilecek miktar büyük farklılıklar gösterir. Beslenmeye başlanırken hastayı en az zorlayacak miktar belirlenip basamaklı olarak hedef miktara zaman içerisinde çıkılmalıdır. Hasta, verilen ilk hacimleri iyi tolere ediyorsa hedef miktarlara çok daha hızlı ulaşılabilir. Eğer tolerasyon sorunları çıkıyorsa hedefe daha yavaş adımlarla ilerlenmelidir. Örneğin, midesi tam olarak yerinde olan ve verilen ürünleri tam tolere edebilen bir hastaya tek seferde 500 ml’ye varan hacimde ürün verilebilirken bir başka hastaya 100 ml ürünle başlanıp 7-10 gün içerisinde 500 ml’ye ulaşılmaya çalışılabilir.

Beslenme ürünleri dışında ne kadar su tüketilmelidir?

Günlük su alım ihtiyacı hastanın hastalığına veya günlük ihtiyaç ve kayıplarına göre çok büyük değişkenlikler gösterebilir. Hastaların günlük su alım ihtiyacı belirlenirken verilen enteral nütrisyon ürünlerinin yaklaşık %85’inin su olduğu hesaba katılmalıdır. Bir hastanın yeterince su alıp almadığı en kolay ve pratik olarak dil kuruluğu olup olmamasından anlaşılabilir. Özel bir sebebi olmadan hastanın dili kurumuşsa veya ağız içi ıslak değilse hastanın yeterince sıvı almadığı düşünülerek alması gereken su miktarı artırılabilir.

Beslenme ürünlerinin içine tuz eklenir mi?

Laboratuvar kan testlerinde Sodyum veya Na seviyesi düşük olan hastalarda ek tuz verilip verilmeyeceğine kesinlikle hastanın doktoru karar vermelidir.

Ürünlerin saklama koşulları nasıl olmalıdır ?

Ürünlerin saklama koşulları ile detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Tüple Beslenme Nasıl Yapılır?

Tüp tıkandığında ne yapmalı?

Tüp tıkanıkları ile ilgili nedenleri ve çözüm önerileri öğrenmek için aşağıdaki linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.
Karşılaşabileceğiniz İstenmeyen Durumlar

Enteral beslenme tedavisi tamamlandıktan sonra PEG çıkarılmak istendiğinde oluşan delik kapanır mı?

Tedavi tamamlandıktan ve PEG çıkarıldıktan belli bir süre sonra yara iyileşmesi gerçekleşir. PEG alanı kapanır.