Büyüme Ve Geli̇şme Geri̇li̇ği̇

Büyüme ve gelişme geriliği, bebeklerde yetersiz büyümeyi veya gelişmeyi ifade etmek için kullanılır. Boy kısalığı ve büyüme problemleri yetersiz beslenmenin belirtisidir ve bunun pek çok nedeni olabilir. İlk yıl boy ve kilo artışının en hızlı olduğu dönemdir. Genelde doğumdan 12 aylık olana kadar bebeğin boyu %50 artar.

Neden bebeğimde boy kısalığı ve büyüme problemleri var?

Bebeklerde büyüme problemlerinin inek sütü proteini alerjisi (İSPA) gibi besin alerjileri dahil farklı nedenleri vardır. Ayrıca ebeveynler bebeği yeterince beslememiş olabilir. Bebeğin iştahı az olabilir veya sindirim sistemi (örneğin: sık reflü veya ishal) ile ilgili problemi olabilir.


Bebeğimde İSPA olabilir mi?

Boy kısalığı ve büyüme problemleri İSPA olan bebeklerde sık görülen bir belirtidir. İSPA olan bebeklere genellikle birden fazla belirti görülür ve bu belirtiler bebekten bebeğe değişebilir.


Boy kısalığı ve büyüme problemleri İSPA olan bebeklerde sık görülen bir belirtidir.
İSPA olan bebeklere genellikle birden fazla belirti görülür ve bu belirtiler bebekten bebeğe değişebilir.

Bebeğinizde boy kısalığı ve büyüme ve gelişme geriliği olduğunu düşünüyorsanız İSPA olabilir. Bebeğinizde vücudun diğer bölümlerini etkileyebilen diğer belirtileri de fark etmiş olabilirsiniz. İSPA ile ilişkili sık görülen belirtileri kolayca anlamak için belirti kontrol listesini kullanabilirsiniz.


6. ayda x2
1. yılda x3




Belirti kontrol listesi bebeğinizde inek sütü ile ilişkili olabilecek tüm belirtileri seçmenize yardımcı olacaktır. Daha sonra doktorunuzla konuşabilirsiniz. Her durumda bebeğinizin sağlığı ile ilgili şüphe veya endişeniz varsa mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.


İNEK SÜTÜ ALERJİSİNİN DİĞER BELİRTİLERİ


Önemli not: Anneler bebeklerinde İSPA olsa bile anne sütüne devam etmeleri konusunda desteklenmelidir. Annenin kendi beslenmesindeki inek sütü proteini, tüm besin kaynaklarını tamamen çıkarması için kapsamlı bir diyet danışmanlığı gerekir. Eğer bebek için özel bir mama kullanılmasına karar verilmişse etiketteki kullanma talimatlarını izlemek önemlidir. Su ve biberonun kaynatılmaması veya sütün yanlış seyreltilmemesi bebeğin hasta olmasına yol açabilir. Yanlış saklama, taşıma hazırlama ve beslenme bebeklerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bebeklerde özel tıbbi amaçlar için kullanılan mamalar tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.