BEBEKLERDE SÜT ALERJİSİ

Dünyada besin alerjisi olan bebeklerin sayısı artmaktadır.

Çocuklarda alerjiye en çok neden olan 8 besin alerjeni şöyledir: süt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, yemişler (ceviz, fındık, badem fıstık, buğday ve soya). Son 10 yılda besin alerjisi tanısı konulan çocuk sayısı artmaktadır.

İSPA genellikle 1 yaşından önce gelişir.


Her 100 bebeğin 3’ünde yaşamın ilk yılında İSPA gelişecektir. İSPA 6 yaşından büyük çocuklarda çok az görülür.
İSPA yaşam boyu süren bir durum değildir.

Bebeklerin yarısında 1 yaşından sonra İSPA geçer. Dörtte üçünden fazlasında 3 yaşından sonra ve hemen hemen tüm bebekler 6 yaşından sonra İSPA geçer.
Anne sütü alan bebekler nadir de olsa annelerinin beslenmesindeki inek sütüne tepki verebilir. Annenin beslenmesi düzenlenerek bebeğin anne sütü ile beslenmesine güvenle devam edilebilir. Bunun için genellikle annenin beslenmesindeki tüm inek sütü kaynaklı gıdalar çıkarılmalıdır.
Besin alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin (kendi savunma mekanizması) belli besinlere anormal reaksiyon verdiğinde meydana gelir. Bağışıklık sistemi vücudun patojenler gibi zararlı organizmalarla ve maddelerle mücadele etmesi için yardımcı olur. Besin alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi yanlışlıkla bazı besinleri zararlı olarak tanımlar ve tepki verir. Bu durum yaşamı tehdit edebilecek alerji belirtilerine ve bulgularına yol açar.

120’den fazla besinin alerji yapabileceği bilinmektedir. İnek sütü proteini alerjisi (İSPA) aynı zamanda inek sütü alerjisi (İSA) olarak bilinir ve bebeklerdeki en yaygın besin alerjilerinden biridir. Genellikle 1 yaşından önce ortaya çıkar. Bazen İSPA laktoz intoleransı ile karıştırılabilir fakat ikisi birbirinden oldukça farklıdır. Laktoz intoleransı bağışıklık sistemi ile ilgili değildir. Her ikisinin de mide ve bağırsak problemleri (gaz ve ishal) gibi bazı ortak bulguları ve belirtileri vardır. Fakat İSPA genellikle 1 yaş altında görülürken; laktoz intoleransı 5 yaş altında çok nadir görülür.

LAKTOZ İNTOLERANSI İLE İSPA’YI KARIŞTIRMAYIN


Laktoz intoleransı ile inek sütü alerjisinin (inek sütü proteini alerjisi) arasındaki farkı bilmek önemlidir çünkü ikisinin nedeni ve tedavisi farklıdır. Ayrıca İSPA genellikle yaşamın erken döneminde gelişir. Oysa laktoz intoleransı 5 yaştan önce az görülür.


İnek sütü protein alerjisi (İSPA) nedir?

İSPA bebeğinizin bağışıklık sisteminin inek sütündeki proteinlere tepki verdiği bir besin alerjisidir. Cilt (döküntü, ürtiker, kuru, kepekli veya kaşıntılı cilt ), sindirim sistemi (diyare , kusma , kabızlık ve reflü ) ve solunum sistemi (gürültülü solunum, öksürük, burun akıntısı ) ile ilişkili belirtilere yol açar. İSPA genellikle 1 yaşından önce başlar.


Laktoz intoleransı nedir?

İSPA’nın aksine laktoz intoleransı bağışıklık sistemi ile ilgili değildir. İnek sütü içindeki laktoz şekerinin sindirilememesi durumudur. 5 yaşından küçük çocuklarda az görülür. Laktoz anne sütündeki en önemli karbonhidratlardan (şeker) biridir ve bebekler için faydalıdır. Laktoz, sağlıklı bağırsak florasına katkıda bulunur ve kalsiyum emilimine yardımcı olur.



İnek sütü (proteİnİ) alerjİsİ
ve
laktoz İntoleransı farkı



İNEK SÜTÜ ALERJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

Çocuklardaki besin alerjisi artıyor. Her 100 çocuktan 7’sinde İSPA tanısı var.
Eğer aile üyelerinde alerji varsa doğan bebeklerde alerji gelişme riski daha yüksektir. Eğer bir ebeveynde alerji varsa bu bebekte alerji gelişme olasılığı ebeveyninde alerji olmayana göre 2 kat fazladır. Fakat ailede alerji olması tanıyı kolaylaştırmakla birlikte İSPA gelişen çoğu bebeğin aile öyküsünde alerji bulunmaz.
İSPA bebeğin bağışıklık sisteminin inek sütündeki proteinlere tepki vermesinin neden olduğu bir besin alerjisidir. Bazı bebeklerde inek sütü proteini içeren besinleri tükettikten sonra İSPA gelişebilir. Bu da alerjik belirtilere yol açan immun reaksiyona neden olabilir. Bebeğinizde neden İSPA olabileceğini açıklamaya yardımcı olabilecek (kalıtım ve bebeğin bağışıklık sistemi dahil) birkaç faktör vardır. Fakat bunlar her bebek için farklıdır. Bebeğinize İSPA tanısı konulmadıysa inek sütünü bırakmanıza gerek yoktur.
İSPA tanısı konulduğunda belirtileri yönetilebilir. İSPA’nın yaşam boyu süren bir durum olmadığını bilmeniz önemlidir. Bebeklerin yarısında 1 yaşından sonra İSPA geçer. Dörtte üçünden fazlasında 3 yaşından sonra ve hemen hemen tüm bebekler 6 yaşından sonra İSPA geçer.
İSPA’nın arkasında bebeğin inek süt proteinine nasıl tepki verdiğinde göre değişen, farklı mekanizmalar vardır: IgE aracılı (antikor aracılı) ve IgE aracılı olmayan (antikor aracılı olmayan). IgE-aracılı belirtiler inek sütünü aldıktan birkaç dakika sonra gelişebilir ve döküntü (ürtiker), dudaklarda ve göz kapaklarında şişme, kusma ve hışıltı ile sonuçlanır. IgE aracılı olmayan belirtiler inek sütü proteini aldıktan birkaç saat sonra meydana gelir ve genellikle bağırsak ve cilt ile ilgili belirtilerle ortaya çıkar. Gözlemlenen belirtilere ve altta yatan mekanizmaya bağlı olarak doktorunuz farklı tanısal testler yapabilir.
İSPA tanısının nasıl konulduğu hakkında daha fazla bilgi edinin

İSPA TANISININ ADIMLARI


İnek sütü alerjisinin belirtileri sıkıntı verici olabilir fakat doğru beslenme ile kolayca yönetilebilir. Bu nedenle doktorunuzun en kısa sürede doğru tanı koyması çok önemlidir. Eğer bebeğinizde İSPA ile ilişkili olabilecek belirtiler varsa endişelenmeyin. Endişelerinizi doktorunuz ile paylaşın. Doktorunuz adımları izleyerek kesin tanıya ulaşacaktır. İSPA tanısı için aşağıdaki tanı rehberine ve bulgu / belirtiler linklerine tıklayın.

İSPA BULGULARINI VE BELİRTİLERİNİ ANLAYIN

İSPA bir besin alerjisidir fakat belirtiler sadece sindirim sistemini değil, solunum sistemi ve cildi de etkileyebilir.
İSPA’nın sık görülen bulguları ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin

TANI KONULMASI

Doktorunuz tanı konulması için bebeğinizi muayene edecektir ve fark etmiş olabileceğiniz belirtiler hakkında sorular soracaktır. Eğer inek sütü proteini alerjisinden şüphe edilirse özel testler yapabilir. Tanı konulunca İSPA belirtilerini doktorunuzdan rehberlik alarak kolayca yönetebilirsiniz.
İSPA tanısının nasıl konulduğu ile ilgili daha fazla bilgi edinin

DOKTOR RANDEVUNUZA HAZIRLANIN

Doktor randevusuna hazırlanmak için yardım ister misiniz? “Bebeğimin belirti günlüğünün” çıktısını alıp doldurursanız doktorunuz gerekli bilgiye ulaşacaktır.

Önemli not: Anneler bebeklerinde İSPA olsa bile anne sütüne devam etmeleri konusunda desteklenmelidir. Annenin kendi beslenmesindeki inek sütü proteini, tüm besin kaynaklarını tamamen çıkarması için kapsamlı bir diyet danışmanlığı gerekir. Eğer bebek için özel bir mama kullanılmasına karar verilmişse etiketteki kullanma talimatlarını izlemek önemlidir. Su ve biberonun kaynatılmaması veya sütün seyreltilmemesi bebeğin hasta olmasına yol açabilir. Yanlış saklama, taşıma hazırlama ve beslenme bebeklerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bebeklerde özel tıbbi amaçlar için kullanılan mamalar tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.